Επόμενη συνάντηση, 16.6.2021, 20:00

 
Δημόσιοι διανοούμενοι και οπτικοακουστικά αρχεία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Εξετάζοντας φιλμικές βιο-αφηγήσεις από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα 


Η εισήγησή μου εξετάζει ένα συγκεκριμένο είδος φιλμικών αφηγήσεων τεκμηρίωσης, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από επιφανείς προσωπικότητες των γραμμάτων. Στις ταινίες αυτές συγκαταλέγονται τόσο κινηματογραφικά φιλμ όσο και τηλεοπτικές εκπομπές πολιτισμού, που έχουν κατά καιρούς προβληθεί στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση. Παρά τις ειδολογικές και θεματικές τους διαφοροποιήσεις, οι αφηγήσεις αυτές συγκλίνουν στην ανάδειξη των σημαντικότερων όψεων του βίου γνωστών λογοτεχνών, ανασυνθέτοντας πτυχές της ιδιωτικότητας, της καλλιτεχνικής ιδιοσυγκρασίας αλλά και της πολιτικής τους ταυτότητας.
Στην εισήγηση επιχειρώ να αναδείξω τους όρους αναπαράστασης του πολιτικού βίου τριών λογοτεχνών, του Γιώργου Σεφέρη, του Οδυσσέα Ελύτη και του Γιάννη Ρίτσου στα αντίστοιχα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά φιλμοκείμενα. Οι τρεις αυτοί λογοτέχνες αποτελούν παραδειγματικές περιπτώσεις, προκειμένου να διερευνηθεί η διαδικασία συγκρότησης του «δημόσιου διανοουμένου», μέσα από διαφορετικά μοντέλα διάκρισης και κανονικοποίησης («εθνικοί ποιητές», βραβεία Νόμπελ και Λένιν, αναγνώριση από ομότεχνους). Ωστόσο, η συγκριτική αντιπαραβολή αυτών των αφηγήσεων οδηγεί συχνά σε αντικρουόμενες ερμηνείες, όχι μόνο για τη δημόσια δράση τους αλλά και για το ίδιο ιστορικό παρελθόν.
Συσχετίζοντας τις ερμηνείες αυτές με την ιστορική συγκυρία παραγωγής της κάθε φιλμικής αφήγησης, θα προσπαθήσω να αναδείξω τον τρόπο που χρησιμοποιούνται σύνθετες αρχειακές πηγές και διαμεσικές αφηγήσεις («επίκαιρα», ηχητικά αποσπάσματα, φωτογραφίες, ερασιτεχνικές λήψεις), τα συστατικά των οποίων παραπέμπουν σε δομικά υλικά της συλλογικής μνήμης και της δημόσιας ιστορίας. Η αφήγηση του δημόσιου βίου των συγκεκριμένων προσώπων συσχετίζεται με νοηματικούς κόμβους που «πυκνώνουν» γύρω από συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα (Μικρασιατική Καταστροφή, Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Εμφύλιος, Μακρόνησος, Χούντα), ενώ παράλληλα στην αφήγηση διαπλέκονται κοινοί τόποι, στερεότυπα και μυθολογίες που σφράγισαν την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης. Μέσα από την εξέταση των παραπάνω, θα εστιάσω στους τρόπους με τους οποίους η βιο-μυθογραφία συγκροτεί μια μορφή «μιντιακής μνήμης», η οποία κινείται ανάμεσα στη λογοτεχνία, την ιστορία και την εικόνα, επηρεάζοντας καταλυτικά τη δημόσια ιστορία. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom και μπορείτε να την παρακολουθήσετε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
Τελευταία νέα
Επόμενη συνάντηση, 16.6.2021, 20:00
16/06/2021
Σοφία Ζησιμοπούλου

Δημόσιοι διανοούμενοι και οπτικοακουστικά αρχεία του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Εξετάζοντας φι...
Νέο πρόγραμμα συναντήσεων-συζητήσεων
09/02/2021
Δημοσιεύθηκε το νέο πρόγραμμα συναντήσεων-συζητήσεων (Φεβρουάριος 2021-Ιούνιος 2021)

Λόγω των έκτακτων συνθηκών το εαρινό πρόγραμμ...