Επόμενη συνάντηση, 21.4.2021, 20:00

 
 
Θεμελιώνοντας την μεταπολεμική καθημερινότητα: καταναλωτική κουλτούρα, προπαγάνδα και Δημοκρατία στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1950 
 
Το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη Δ. Ευρώπη με τον αμερικανικό παράγοντα να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1940, οι έννοιες της Ανασυγκρότησης και της Ανάπτυξης κυριαρχούν στη ρητορική κάθε εθνικής και δυτικοευρωπαϊκής πολιτικής και κατ’ ένα μεγάλο βαθμό στην πράξη εκφράζονται μέσα από τη σύνδεση της συλλογικής και ατομικής ευημερίας με την αγορά. Η κατανάλωση αγαθών και υπηρεσιών προβάλλεται από τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ ως δικαίωμα και συνάμα ευθύνη του μεταπολεμικού πολίτη, ενώ παράλληλα συνδέονται άμεσα με την υπόσχεση του εκδημοκρατισμού. Στο πλαίσιο αυτό η καθημερινότητα του ατόμου προσφέρεται ως πεδίο προβολής και προώθησης νέων πρακτικών και οπτικών του εαυτού του και του κόσμου όπου ζει.
Η Ελλάδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 υπήρξε από τις πρώτες χώρες οι οποίες εκτέθηκαν στις γενικότερες οικονομικές και πολιτισμικές πολιτικές που διαμόρφωσαν τη μεταπολεμική Ευρώπη, γύρω από τον άξονα της μαζικής παραγωγής και κατανάλωσης. Το γεγονός αυτό μαζί με όλα όσα συγκροτούν την «ελληνική ιδιαιτερότητα» μεταπολεμικά αποτυπώθηκαν έντονα στην δεκαετία του 1950 και συνδιαμόρφωσαν σε σημαντικό βαθμό την καθημερινότητα των ανθρώπων για τις επόμενες δεκαετίες, καθιστώντας την ελληνική περίπτωση ένα ενδιαφέρον παράδειγμα μελέτης της ρητορικής, των μέσων και των τρόπων προβολής και εδραίωσης της καταναλωτικής ζωής.
Με αφετηρία την παραπάνω θέση και την προσοχή στραμμένη σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, στην εισήγηση επιχειρείται μια παρουσίαση της βασικής επιχειρηματολογίας και των κεντρικών σημείων της ρητορικής προώθησης και προβολής του καταναλωτικού μοντέλου ζωής, όπως αυτά εντοπίζονται στον δημόσιο λόγο, τις εφημερίδες και τον περιοδικό τύπο κατά τη δεκαετία του 1950, καθώς και της προσπάθειας σύνδεσής τους με τις έννοιες της Δημοκρατίας και του πολίτη.
 
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Zoom και μπορείτε να την παρακολουθήσετε επιλέγοντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://us02web.zoom.us/j/82864545985?pwd=a1B5MEF3a2FpY0VpdGpqblgzWjJtQT09
Τελευταία νέα
Επόμενη συνάντηση, 21.4.2021, 20:00
09/02/2021
Παύλος Μούλιος, Θεμελιώνοντας την μεταπολεμική καθημερινότητα: καταναλωτική κουλτούρα, προπαγάνδα και Δημοκρατία στην Ελλάδα της δεκ...
Νέο πρόγραμμα συναντήσεων-συζητήσεων
09/02/2021
Δημοσιεύθηκε το νέο πρόγραμμα συναντήσεων-συζητήσεων (Φεβρουάριος 2021-Ιούνιος 2021)

Λόγω των έκτακτων συνθηκών το εαρινό πρόγραμμ...